Ruta de la Seda

Recull d’entrades de la nostra Ruta de la Seda i La Ruta

Entrades generals

A les portes d’Àsia

Breu història d’Àsia Central

Un espanyol a la cort de Timur

Uzbekistan

Informació general sobre Uzbekistan

Primers dies a Uzbekistan

Hammam

El desert de Kyzylkum

Taixkent, capital d’Uzbekistan

El conreu del cotó a Uzbekistan

Turkmenistan

Informació general sobre Turkmenistan

Darrers dies a Uzbekistan i entrada a Turkmenistan

Turkmenistan

Iran

Informació general sobre Iran

Visita al mausoleu del Immam Reza

Yazd i Isfahan

Isfahan i Teheran

Darrers dies a Iran

Turquía

Informació general sobre Turquía

LA RUTA

Per motius de feina i estudis érem conscients de què no podríem organitzar i preparar un viatge d’aquesta envergadura així que decidírem posar-nos en mans d’una agència especialitzada en aquest tipus de viatges i així ho farem.

La ruta comença des de Barcelona i Madrid cap a Tashkent (Uzbekistan) el 3 d’agost i tornarem des d’Istanbul el darrer dia de vacances (31 d’agost)!!!

En aquest mapa es pot veure la ruta que seguirem i els transports que utilitzarem i més abaix el que farem dia a dia.

Mapa propietat de banoa.com

A més a més de veure la ruta que seguirem en el mapa que adjuntam a continuació es pot llegir en més detall dia per dia el que farem.

3 i 4 d’agost

Agafarem l’avió Palma- Madrid – (Escala a Istambul) – Tashkent (capital d’Uzbekistan), arribarem de matinada per després descansar a l’hotel una mica per així l’horabaixa poder anar a fer una volta per la ciutat; que segons hem llegit i ens han contat (els nostres amics Estela i Steffen hi visqueren un mesos) aquesta ciutat poc té que oferir a excepció d’una Madrassa (antic edifici de lletres i ciències, vendria a ser una escola antiga) i el mercat.

5 d’agost

Llavors, el dia següent partirem de la capital i després d’unes hores per camps immensos de cotó arribarem cap al migdia a la mítica ciutat de la Ruta de la Seda, Samarcanda, coneguda des de l’antiguitat com “el cor d’Àsia Central” on es creuaven les caravanes i mercaders que transitaven entre la Xina, Pèrsia, la Índia i la Mediterrània.

6 d’agost

Dedicarem el dia a visitar els carrers i edificis que degut al lent pas del temps per aquestes terres ens transportaran a l’època medieval. Visitarem el mausoleu de Gur Emir, la necròpolis de Shahr-i Zindah, la mesquita Bibi Khanum i el Registán, peça central i majestuós emblema de la ciutat, sense dubte un dels monuments més impressionants d’Àsia Central. Edificis que ens recordaran al Taj Mahal i la Índia del període mongol. Visitarem a més a més el seu colorista mercat Siab Basar on ens perdrem entre capells, turbants, roba, teles, i túniques de diferents nacionalitats.

7 d’agost

Deixarem la ciutat de Samarcanda per dirigir-nos a Nurata on gaudirem de ple de la natura del desert uzbek. Ens trobam entre les muntanyes de Nurata i les darreres estribacions de la cordillera Tian Shan [des de Tashkent (Uzbekistan) bordejant el sud del desert de Gobi fins a Xinjiang (Xina)] i entre el Desert de Kyzylkum (el qual significa Arena Roja, ocupa part d’Uzbekistan, Kazahstan i Turkmenistan i es banyat per les aigües del rius Amu Daria i Sir Daria) .Aquest dia es dedicarà a caminar vora del riu, observar les aus que hi viuen, entrar al desert de Kyzylkum en camell per acabar observant el cel estrellat segons diuen que hi ha als deserts.

Dormirem en yurtes, tendes típiques de l’Àsia Central utilitzades pels nòmades com habitatges.

8 d’agost

Partirem amb el nostre minibus cap a Bukara on hi arribarem s’horabaixa. Acabarem el dia passejant pel centre i visitant l’animada Plaça Liabi-Hauz.

9 i 10 d’agost

Dos dies per descobrir aquesta ciutat de la Ruta de la Seda: els tres mercats coberts rodejats de madrasseas i caravanserralls, la mesquita Nadir Divanbegi, el  minaret Kalon de 47m d’altura, la fortalesa i els seus voltants, la elegantíssima estructura del mausoleu de Ismaíl Samaní.

11 d’agost

Durant aquest dia farem el trajecte Bukara-Khiva en el nostre minibus i tornarem a gaudir de grans extensions de camps de cotó. L’horabaixa en arribar encara tindrem temps per a visitar-la una mica. Ciutat construïda a base de bloquets d’arena i decorada amb rajoles color turquesa diuen que ens recordarà als temps del mercat dels esclaus, de les caravanes i del “Gran joc” entre russos i anglesos.

12 d’agost

Dedicarem aquest dia a descobrir Khiva i passejar entre minarets, madrasses, mesquites, palaus, mausoleus, etc.

13 d’agost

Deixarem la ciutat de Khiva per a dirigir-nos cap a la frontera Uzbekistan – Turkmenistan per després arribar a Dashoguz des d’on l’horabaixa agafarem un avió per a travessar el desert Karakum i aterrar a Ashgabat (capital de Turkmenistan) més d’aspecte rus que d’Àsia Central.

14 d’agost

Dedicarem a visitar el mercat de Tolkuchka Bazaar considerat el més extens d’Àsia Central. Hem llegit que en aquest mercat es poden trobar des de les típiques estores vermelles turkmenes fins a seda, joies o venta de camells. Després de dinar partirem cap a Iran a través de les Muntanyes Kopet-Dag; després dels tràmits a la frontera (i de col·locar-se el vel al cap les dones del grup) seguirem el nostre camí cap a Mashad, meca del món xií juntament amb Kerbala (Irak). Diuen que per a les persones no musulmanes és un gran privilegi visitar aquesta ciutat.

15 d’agost

Aquest es dia es dedicarà a visitar la ciutat de Mashad, ciutat que rep 20 milions de pelegrins a l’any i té vida les 24 hores de dia. Diuen que té una mesquita increïble, un mercat ple de color i trui i que a més a més compta amb una biblioteca informatitzada amb més de 2 milions de llibres.

16 d’agost

Després de berenar ens dirigirem cap a l’aeroport per a dirigir-nos cap a Yazd, coneguda com l’al·lota del desert. Avui encara tindrem temps de visitar el casc antic d’aquesta ciutat que recull la comunitat zoroàstrica (instaurada abans del cristianisme i islam) més important d’Iran.

17 d’agost

Continuarem la visita d’aquest ciutat que ens ajudarà conèixer més de l’antiga religió persa que comptava amb força ja al segle V a.C. Anirem a veure el Temple del Foc (o Ateshkadé), les enigmàtiques Torres del Silenci, la mesquita del Divendres i el Husseinieh. El Husseinieh és el lloc on es duen a terme les celebracions del Muhàrram xiíta (primer més del calendari musulmà, on el primer dia es fa un dejuni de 24 hores i és una festa molt important sobretot pels xiítes); el dia 10 d’aquest mes és també festiu sobretot pels sunnites que també fan dejuni durant aquest dia.

18 d’agost

Al matí partirem cap a Isfahan on pel camí ens aturarem a la ciutat de Naín per visitar el seu mercat i mesquita. A l’horabaixa arribarem al nostre destí conegut segons una dita iraniana com a “la meitat del món”.

19 i 20 d’agost

Isfahan és sense dubte pel que hem llegit la perla d’Iran. Fou la seva capital durant el segle XVII i refugi de nombroses caravanes i mercaders en la seva ruta des del llunyà est cap a la Mediterrània.

De manera resumida això és el que hem de veure: la Plaça Naghsh-e-Jahan, el palau d’Ali Ghapú, la mesquita del jeque Lotfollah, el palau de les Quaranta Columnes, passejar vora el riu Zayandeh, el barri armeni, l’arquitectura persa de la mesquita del Divendres i l’agència recomana atracar-se a les teteries a xerrar amb els locals que estaran ben encuriosits al veure’ns.

21 d’agost

Des de l’arquitectura safàvida anirem cap a l’arquitectura tradicional de Abyaneh, un dels pobles més antics que queden d’Iran i Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Continuarem el nostre camí per fer una aturada a Kashàn (paraula que prové de la paraula persa Kashi que volia dir rajola).

22 d’agost

Matí per acabar de visitar la ciutat de Kashàn i després de dinar partirem cap a la moderna capital iraní, Teheran.

23 d’agost

De Teheran ens sorprendrà el seu modern metro, el seu Museu Nacional, Museu del Vidre i Ceràmica i els jardins escampats per la ciutat convertits en llocs de reunió i conversa. A l’horabaixa anirem a l’estació de tren per tal de passar la nit en tren llitera i arribar a Tabriz, ciutat iraniana que pertany a la província de l’Azerbaidjan Oriental i es troba a 1.400 m sobre el nivell de la mar.

24 d’agost

Tabriz, ciutat que és del tot un melting-pot, en ella hi viuen: perses, turcs, armenis, russos, kurds i azeries (que són azerbaidjans iranians i principalment musulmans xiïtes). Visitarem: el seu laberíntic mercat, Museu del Azerbaidjan, la Mesquita Blava, esglésies armènies, etc. Després de dinar anirem a Kandovan, poble àzeri conegut com “la mini Capadòcia” amb les seves cases clavades dins la roca.

25 d’agost

Ben prest posarem rumb a la frontera Iran – Turquia (pas de Bazargan – Gürbulak) i llavors ens dirigirem cap a Dogubeyazit on ben aprop hi ha el segon cràter més gran del món creat per un meteorit; i a uns 15 km es troba el Mont Ararat (5.137 m) lloc on diuen que anà a para l’Arca de Noè quan va acabar el diluvi universal. I no ens perdrem la visita del Palau del peíriode Otomà d’Ishak Pasha, el qual data dels segles XVII i XVIII. Diuen que més que ser un palau és un complexe de diferent edificis: mesquita, cuines, banys, secció del harem, pastisseria, mausoleu, arcs, sales per a cerimònies, etc.

26 d’agost

Aprop dels peus del Mont Ararat es troben les ruïnes d’Ani que visitarem. De fet, Ani va ser una ciutat d’Armènia i que va arribar a ser capital d’un regne amb el seu nom, Regne d’Ani (nom del Regne d’Armènia cap al segle X). Encara que es troba en ruïnes es conserven un bon grapat de monuments: catedral, esglésies, premses d’oli, banys, palaus, murades, mesquites, un convent, coves, un pont, etc. Segons diu l’itinerari que ens donà l’agència fou un emplaçament clau en la Ruta de la Seda fins que les incursions de Tamerlà (que varen fer canviar l’itinerari de les caravanes) i els terratrèmols acabaren amb ella. Per qui no coneixia Tamerlà aquest fou un conqueridor turcomongol (qui va néixer prop de Samarcanda, Uzbekistan) del segle XIV que va establí l’Imperi del Timúrides (dinastia musulmana d’origen turcomongol).

27 d’agost

Entram a l’Anatòlia nordoriental per recórrer les Valls Georgianes (part muntanyosa que durant l’època medieval va pertànyer a Geòrgia. Aquí podrem visitar paisatges preciosos i interessants esglésies. Abans d’arribar a Yusufeli ens aturarem pel camí a visitar mítiques contrades. L’horabaixa arribarem a aquest ciutat que forma part de la província Artvin banyada pel Mar Negre, Yusufeli compta amb nombroses fortificacions que anirem a visitar. Hem llegit que el seu microclima permet que s’hi conreïn olives, vinya i cítrics.

28 d’agost

A través de les Valls Georgianes la nostra aventura per Turquia oriental posa fi quan arribam a Erzurum (anomenada Karis quan pertanyia a Armènia per passar a anomenar-se Teodosiòpolis quan arribaren els romans al segle IV ). Passejarem pels seus carrers i places i llavors ens dirigirem cap a l’aeroport rumb a Istanbul.

29 i 30 d’agost

Aquests dos dies els dedicarem a visitar Istanbul, l’antiga Constantinoble, punt de trobada entre est i oest, entre Europa i Àsia, entre religions, entre cultures, entre idiomes, entre mercaders d’una banda i altra del Bòsfor. A més a més dels seus carrers i de la ribera del Bòsfor visitarem: Sultanahet, Gran Bazar, voltants del Pont Gàlata, Beyoglú, mesquites, palaus i intentarem prendre un dels típics banys turcs (abstenir-se maniosos de la neteja!).

31 d’agost

Ha arribat la fi d’aquest, esperem, inexplicable, entranyable i xocant viatge i és l’hora dels a deus.

Adéu a aquest melting-pot que haurem viscut de paisatges, cultures, idiomes, arquitectura, gastronomia, gent, formes, vestimenta, música, olors, i esperem que un llarg etcètera.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s