Breu història d’Àsia Central

Durant el viatge en Ricard (el nostre guia) ens donà diverses lliçons sobre la història d’Àsia Central. Principalment ens remarcà la dicotomia dels dos pobles principals que es trobaven en aquesta regió, per una banda els pobles iranians (i sedentaris) i per altra banda els pobles túrquics (nòmades).

Aquesta darrers pobles son originaris de l’Altair d’on al segles I i II a.C. emigraren i s’estengueren per Àsia central i occidental. Especialment al segle V els pobles túrquics comencen a créixer i dominen àrees com Uzbekistan anomenades en aquell temps Bactria (nord d’Afganistan i sud d’Uzbekistan i Tadjikistan) i Sodgiana (àrea compresa entre l’actual Samarcanda, Taixkent i nord de Tadjikistan). De fet, Tadjikistan és un poble d’origen iranià, sedentaris i coneguts com bons comerciants. Actualment al nord de Tadjikistan encara es parlen restes de la llengua sodgiana (s’entenen una mica amb els turkmens ja que les seves llengües presenten un 70% de lèxic i sintaxi molt semblants).

Quan parlem dels pobles túrquics cal remarcar la diferència amb el poble turc (ara Turquía) ja que les llengües parlades pels primers són d’origen mongol esteses des del llac Baikal (Rússia) i Mongòlia.

Detall del mausoleu de Tamerlà.

Retornant a la història d’Àsia central ens remontam a abans de l’imper d’Alexandre el Gran amb l’Imperi Aquemènida (primer imperi persa) durant els segles VI – IV a.C. El seu darrer rei, Darios III es vençut per Alexandre el Gran i aquest regna amb el seu poderós i extens Imperi durant el segle IV a.C. Quan mor aquest el succeeix l’Imperi Selèucida (s. IV – I a.C).

Llavors pren el poder l’Imperi Bactrià al segle I a.C el qual sofreix de les invasions del nòmades del nord i es forma l’Imperi Kushan (125 – 250 a.C.) per formar-se més tard en regnes indis i territoris iranians. De fet, aquestes terres són conquerides per l’Imperi Sassànida (segon Impero persa) per després ser preses pels uigurs encara que per molt poc temps ja que al segle VII d.C. arriben els àrabs i introdueixen l’Islam. L’Islam qualla més en els pobles sendentaris com els uzbeks que no en els pobles nòmades com eren els kazakhs i Kirguisos. Cal dir que l’Islam d’aquests pobles actualment és més relaxat ja que conserven les seves arrels xamàniques. Per la història d’Àsia Central continuen les conquestes i enfrontaments fins a trobar-nos amb l’Imperi mongol del Gengis Kan del segles XII- XIII i del gran conqueridor noble musulmà d’origen turc-mongol Timur (o Tamerlà) del segle XIV. Aquest personatge és actualment molt lloat i respectat a Àsia central (especialment a Uzbekistan) i mereix una entrada apart.

Durant el nostre viatge poguérem visitar el seu mausoleu Gur-e Amir a Samarcanda (Uzbekistan) on també es troba enterrat el seu nét Ulugh Beg , important astrònom i matemàtic de l’època.

Samarcanda, Uzbekistan.

Gur-e Amir, mausoleu de Tamerlà a Samarcanda.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s