Turkmenistan

Un cop els papers arreglats I dins el bus ens dirigirem cap a la ciutat de Dashoguz, ciutat que no te res d’especial I es mes be un lloc de transit. De cami la guia ens digue que ells son molt supersticiosos I per protegir-nos ens regala a cada un una pulsera de llana de camel.

Arribats a la ciutat anarem al “banc”que es trobava al bazaar on ferem una volteta I na Karina (la guia turcmena) ens convida a menjar melo. A l’horabaixa teniem el vol a Ashgabat (capital del pais) amb el qual sobrevolariem el desert de Karakum (desert “d’arenes negres”). Per fer temps anarem a visitar un parc (terrible, amb una calor…) on a cada costat hi havia dos edificis enormes dels quals un era una sala de concerts.

En acabar anarem a dinar a un hotel I llavors collirem l’avio. El vol ana molt be I l’avio de la Turkmenistan Airlines era nou. Ens sobta que el nostre era l’unic avio en tot l’aeroport!

Com que hi ha tant per contar del pais ho farem a resumit:

-viu del gas I del petroli

-s’independitza de l’antiga URSS al 27 d’octubre de 1991

-te 6 milions d’habitants

-les dones han de dur un vestit fins als peus, les casades mocador al cap I al mercat les joves han de tapar-se la cara.

-no es pot fumar al carrer ni a llocs publics (els restaurants puden a tabac)

-son musulmans pero hi ha una minoria armena

-fa una 50 anys es volia fer una excavacio de gas al desert per utilitzar-lo pero l’ enginyer es va equivocar I va fer un forat de manera erronea I hi hague una explosion; d’enca aquell any el forat crema sense poder utilitzar el gas d’aquella bossa.

-la bandera: Te el fons de color verd perque diuen que es una nacio jove pero amb futur. Te unes estrelletes que simbolitzen que es una nacio prospera. Els cinsc escuts en fila representen les cinc tribus principals del pais.

-s’obliga a tot viatger a anar acompanyat d’un/a guia. Si no es vol cada dos dies s’ha de passar per un control especial.

-no es poden fotografiar els edificis del Govern

-tenen 25 ministeris entre els quals es troben en Ministeri del teixit, el Ministeri de les estores (gestionen el comerc d’aquestes), el Ministeri del Cavall!! (al pais hi ha una raca pura I aquest Ministeri gestiona la compra I venda, crianca, carreres de cavalls, etc), Ministeri d’aconteixaments extraordinaris (com per exemple terratremols), Ministeri de Comunicacio, Ministeri de Periodisme, Ministeri del Petroli I Gas, etc.

-quasi tot el pais forma part del desert de Karakum pero no escatimen en aigua. Al nord tenen el riu Amu Daria I com que al sud (I capital) no n’hi ha varen fer construir un canal per tot el sud del pais passant per la capital des del riu Amu Daria fins a la ribera oest del Mar Caspi.

-el gas, l’electricitat I l’aigua son gratuits. I com que es aixi venga a malgastar aigua del canal, es igual si prove del Amu Daria I es igual si el poc cabal que duu el riu provoca la reduccio del Mar d’Aral.

-la capital, Ashgabat, ha estat tota una sorpresa I per aixo li dedicarem una entrada, igual que al seu Primer “president”.

Mentres escric aixo som a Yadz (Iran) I tenc al recepcionista a dos metres de jo que fa l’oracio, venga amunt i abaix I si ve algu s’atura, xerra I torna a seguir.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s